Reportáž z 5. turnaje PinkálistiTour 2012

12.02.2012 22:41

Po tříměsíční pauze tu máme opět reportáž z dalšího turnaje PinkálistiTour, tentokrát z jeho už pátého pokračování. Jak je na "pinkálistech" zvykem, hrálo se od brzkého rána. Celkem se na hale Stříbrníky odehrálo neskutečných 102 zápasů ve třech disciplínách - čtyřhra muži, čtyřhra ženy a smíšená čtyřhra!!! Turnaje se zúčastnilo celkem 49 hráčů badmintonu z různých koutů republiky, například z Prahy, Malých Svatoňovic, Teplic, Mostu, či Chlumce nad Cydlinou. V dámské čtyřhře se prezentovalo 9 dvojic, které byly rozděleny do dvou skupin. V pánské čtyřhře pak 15 dvojic, které se nalosovaly do 3 skupin po pěti a již tradičně nejobsazenější disciplínou byla smíšená čtyřhra, která čítala 19 párů rozdělených do 4 skupin. Postupový klíč byl stejný, jako na předchozích turnajích. Ze dvou dámských skupin postoupily vždy dva páry do semifinále, poté následovalo finále a souboj o třetí místo. V pánské čtyřhře postupovaly ze skupiny vždy dva nejlepší páry a poté dva nejelpší páry z třetích míst. Postup ze skupiny ve smíšené čtyřhře si pak zajistily vždy dva nejlepší páry z každé skupiny.

Super parta neregistrovaných hráčů, kteří si to v sobotu 11.2.2012 rozdali o stupně vítězství na 5. turnaji PinkálistiTour v Ústí nad Labem. Díky za účast!!!

Pojdmě se teď podrobněji podívat na vývoj v jednotlivých kategoriích. Již tradičně začínáme čtyřhrou žen, ve které se představilo několik nových tváří, které zanechaly na PinkálistiTour dost  výraznou stopu. Jak jsem již zmínili, párů do dámské čtyřhry se přihlásilo 9, ty byly rozděleny do 2 skupin. Ve skupině 1 nastoupily tyto dvojice: Benešová/Šimicová, Dokládalová/Srpová, Křížová/Paschalidou a domácí hráčky a zástupkyně Pinkálistů Jana Pilařová s Klárou Marečkovou. Z této skupiny se nakonec podařilo postoupit dvojicím Dokládalová/Srpová a Křížová/Paschalidou. Našim holkám utekl postup o jeden jediný set.

Klára s Janou při jednom z utkání ve skupině dámské čtyřhry

Ve skupině 2 se představily tyto dvojice: Fišerová/Popelková, Hůdová/Trubačová, Nová/Králová, Seidelová/Havelková a další domácí zástupkyně Míša Šrejberová se Štěpánkou Hovorkovou. Domácí hráčky potvrdily roli papírových favoritek a skupinu vyhrály bez ztráty setu s impozantním skóre 168:101. Ve vyřazovací části si pak Míša se Štěpánkou doslova vydřeli postup do finále, po vítězství nad mosteckou dvojkou Dokládalová/Srpová 2:0, po setech 21:20 a 21:20. (Na turnajích PinkálistTour se hraje vždy na dva vítězné sety do 21 bodů, což je i strop. Pozn.red.) Ve druhém semifinále pak přehrála pražská dvojice Nová s Královou dvojici Křížová/Paschalidou 2:0 na sety (21:15, 21:18). Tato dvojice pak zvítězila v souboji o 3. místo nad mosteckou dvojkou 2:0 na sety. Ve finále se pak opakoval souboj ze skupiny, ve kterém slavily výhru ústecká děvčata Šrejberová s Hovorkovou, tentorkát však s opačným skóre. Po třísetové bitvě se podařila pražské dvojce Králová/Nová odveta a získala tak pro sebe první místo!!!

Medailistky v dámské čtyřhře na 5. turanji PT 2012

Když se na PinkálistiTour řekne "čtyřhra muži", všem se vybaví neporazitelná pražská dvojka Finer s Matyášem. A jak tomu bylo tentokrát? Pojďme se bližeji podívat na průběh pánské čtyřhry. Skupina 1, do které byli nalosováni největší favorité soutěže, patřily tyto dvojice: Jakubčin/Krejzl, zástupci Pinkálistů Kreč/Polishchuk, Lehký/Kraus z Mostu a další ústecká dvojice, sourozenci Masopustovi. Pražský pár potvrdil roli favorita a postoupil ze skupiny z prvního místa, k překvapení všech ovšem, se ztrátou jednoho setu, který mu sebrali borci z Malých Svatoňovic - Jakubčin s Krejzlem, kteří nakonec postoupili ze druhého místa. Domácí zástupci se v této skupině neprosadili, když prohráli všecha 4 utkání. Ale jejich cílem nebylo urvat hned postup, ale sbírat zkušenosti do dalších zápasů.

Bojovníci tělem i duší - Andrej s Jírkou

Skupina 2 byla okořeněna účastí zástupce ze země badmintonu zaslíbené, a to z Malajsie. Tím zmiňovaným byl hráč Lim Casey, který staroval ve dvojici s Leošem Holmanem. Dalšími páry v této skupině byli: domací Pinkálisté Juránek s Marečkem, Mostečáci Patera s Polatou, tradiční účastníci PinkálistiTour z Prahy, a to Popelka s Benešem. Poslední dvojicí byli pak hráčí Goramu Teplice Sýkora s Fišerem, kterým se nepodařilo nakonec ze skupiny postoupit. Tento výsledek bylo považován za velké překvapení základních skupin. Vítězem skupiny se pak stal Holman s Casey, druzí skončili pražští hráči Popelka s Benešem a k velké radosti domácích fanoušků urvali postup z této těžké skupiny domácí zástupci Pinkálistů Juránek s Marečkem, kteří podali ve skupině skutečně perfektní výkon a zároveň se jim podařilo porazit vítěze této skupiny Casey s Holmanem 2:1 (21:11, 17:21, 21:13) a favorizovaný teplický pár Sýkora/Fišer rovněž 2:1 na sety po průběhu 21:15, 16:21 a nejtěsnějším možným skóre v poslední sadě 21:20 a vrátili tak teplickým porážku z turnaje v Neustadtu, která jim sebrala naději na umístění na stupních vítězů.

Pinkálisti Jindra s Pavlem

Skupina číslo 3 a další favorit pánské čtyřhry Stehno s Fančalem, dále pak neznámá dvojice z Chlumce Hlavatý s Čermákem, hráčí B-TEAMu Ústí nad Labem Krček s Franzem, Tepličtí elegáni Vitko s Kučerou a černý kůň turnaje, nově utvořená dvojice Poláček z Prahy a domácí zástupce Pinkálistů Pavel Vorlíček. Z této skupiny si z prvního místa zajistili postup Fančal se Stehnem, kteří neztratili ani set. Druhé místo pro sebe pak vybojovali Vorlíček s Poláčkem. Třetí a zároveň postupové místo do čtvrfinále si vybojovali Čermák s Hlavatým. Dvojice do čtvrfinále pak vypadaly takto:

Fančal/Stehno - Čermák/Hlavatý - 2:0 (21:9, 21:6)

Jakubčin/Krejzl - Popelka/Beneš - 2:0 (21:12, 21:19)

Vorlíček/Poláček - Holman/Casey - 2:1 (21:17, 14:21, 21:12)

Finer/Matyáš - Juránek/Mareček - 2:0 (21:14, 21:16)

Pavel Vorlíček s Michalem Poláčkem - 3. místo v pánské čtyřhře

V semifinále si pak hráči Malých Svatoňovic poradili s Fančalem/Stehno 2:0 (21:16, 21:17) a podařilo se jim tak hned při své první účasti na PinkálistiTour postoupit do finále. Jejich soupeřem se podle očekávání stala pražská dvojka Finer/Matyáš, která doslova "přejela" ve druhém semifinále Vorlíčka s Poláčkem 2:0 (21:7, 21:14). V souboji o 3. místo se pak rovněž opakoval souboj ze základní skupiny. Tentokrát se štěstí přiklonilo na stranu Vorlíčka s Poláčkem, kteří porazili Fančala se Stehnem 2:1 na sety, přičem rozhodující sada skončila opět tím nejtěsnějším možným skóre. Průběh setů byl pak následující: 14:21, 21:16, 21:20. Finálový souboj pak nabídl přehlídku skvělého badmintonu se zlatou tečkou pro Svatoňovickou dvojku Jakubčín/Krejzl, která k překvapení všech porazila Matyáše s Finerem 2:0 (21:18, 21:19)!

Medailisté pánské čtyřhry - 5. turnaj PT2012

A konečně třetí disciplínou na PinkálistiTour byla smíšená čtyřhra plná skvělých párů. Favorita této disciplíny bychom hledali těžko, bylo jich hned několik. Rozdělení do skupiny bylo následující. Skupina 1 a hned první z favoritů turnaje, pražský pár Popelka/Popelková, kteří postoupili podle očekávání z prvního místa se čtyřmi vyhranými zápasy. Dalšími postupujícími se pak stali zástupci Malých Svatoňovic, ve velké pohodě hrající pár Krejzl/Havleková, třetí místo ve skupině pak obsadil Poláček s Královou, čtvrté místo si připsali domácí Pinkálisté Juránek s Hovorkovou, kteří měli ve skrytu duše ambice na postup z této velmi těžké skupiny. Poslední místo a skóre 0:4 na zápasy si pak připsal Mostecký pár Patera/Fojtíková. Skupina 2 čítala pouze 4 páry. V této skupině se nejvíce dařilo hráčům Sokola Malé Svatoňovice Jakubčín/Seidelová, kteří si připsali 3 vítězství. Druhé místo pro sebe uzmul pražský pár a zároveň favorit turnaje Finer/Benešová. Na třetím a čtvrtém nepostupovém místě se pak umístili Fančal/Šimicová a Kraus/Srpová. Skupina 3 a další favorit smíšené čtyřhry, domácí zástupci Pinkálistů a vítězové Mistrovství Ústí nad Labem 2011 Vorlíček/Pilařová. Tento pár potvrdil roli favorita a i přes nepřesvědčivé výkony ve skupině dokázal vyhrát všechny čtyři zápasy. Ze druhého místa nakonec s bilanci 2:2 na zápasy postoupili tepličtí Sýkora s Fišerovou. Stejnou bilanci, ale horší poměr setů pak rozhodl v neprospěch dalších dvou párů, které skončily na třetím a čtvrtém místě, a to Mosteckým Lehký/Dokládalová a hráčům z Chlumce Čermák/Křížová. Poslední místo a žádný získaný set patřil zástupci B-TEAMu Honzovi Franzovi, který nastoupil ve dvojici s Táňou Trubačovou. Skupina 4 a jeden z největších favoritů smíšené čtyřhry, pár Matyáš/Nová, kteří potvrdili ve skupině tuto roli a skupinu vyhráli s velkým přehledem, byť ztratili v zápase s Pinkálisty Mareček/Marečková set.

Klára a Jindra Marečkovi - zástupci Pinkálistů Ústí nad Labem

Druhé místo podle očekávání vybojovali Masopust se Šrejberovou, kterým na záda mocně dýchali právě Marečkovi, kteří naději na postup ztratili ve vzájemném zápase, který prohráli 1:2, byť vedli 1:0 na sety. Čtvrté místo pro sebe uzmuli Hlavatý/Paschalidou a poslední páté místo patřilo dvojici B-TEAMu Krček/Hůdová.

Složení čtvrfinále smíšené čtyřhry a výsledky:

Sýkora/Fišerová - Matyáš/Nová - 2:0 (21:11, 21:18)

Popelka/Popelková - Krejzl/Havelková - 0:2 (17:21, 18:21)

Finer/Benešová - Vorlíček/Pilařová - 0:2 (14:21, 17:21)

Masopust/Šrejberová - Jakubčin/Seidelová - 0:2 (17:21, 8:21)

Ve čtvrfinále smíšené čtyřhry vypadli hned dva aspiranti na výhru. Jak Matyáš s Novou, tak Finer s Benešovou nedokázali najít recept na svého soupeře a jejich učinkování v "mixu" tak skončilo právě již ve čtvrfinále. Stejný osud potkal i domácí pár Masopust/Šrejberová, který nestačil na v pohodě hrající Svatoňovické Jakubčina se Seidelovou. Jejich parťaci ve zbrani, Krejzl s Havlekovou pak vyřadili další aspiranty na medaile Popelku s Popelkovou. Semifinalové dvojice pak byly následující:

Sýkora/Fišerová - Krejzl/Havelková - 2:0 (21:19, 21:16)

Vorlíček/Pilařová - Jakubčin/Seidelová - 2:0 (21:15, 21:20)

Semifinále a konec spanilé jizdy Svatoňovických badmintonistů. Sýkora s Fišerovou se vzchopili a po nevýrazných výkonech a šťastnému postupu ze skupiny se dokázali probojovat až do finále, když v semifinále porazili pár Krejzl/Havelková 2:0 na sety. Druhým finalistou se stali Vorlíček s Pilařovou, kteří v dramatickém utkání porazili Jakubčina se Seidelovou 2:0 na sety, přičemž druhá sada skončila tím nejtěsnějším možným rozdílem. V souboji o třetí místo si to tedy rozdali sobě dobře známé páry. Jakubčin se Seidolovou pro sebe sice získali první sadu jasně 21:8, ale pak už vzali otěže zápasu do svých rukou Krejzl s Havelkovou, kteří vyhráli obě zbylé sady 21:10. Martinu krejzlovi se tak podařilo získa již druhou medaili na tomto turnaji, tentokrát bronzovou. Finalový zápas měl tedy trochu nečekané složení. Rovněž v něm nastoupily sobě dobře známé páry, a to Pinkálisté Vorlíček s Pilařovou a tepličtí Sýkorá s Fišerovou, kterým se zatím domácí pár nepodařilo nikdy porazit. Opět se opakoval souboj ze skupiny, ve kterém vyhráli Pinkálisté 2:1 na sety.

Jana Pilařová s Pavlem Vorlíčkem - vítězové smíšené čtyřhry (foto: www.dire.cz)

Finalový zápas byl pak velmi nervózní, na teplických bylo vidět zejména v první sadě velké odhodlání získat pro sebe první turnajový titul a vidiná zlomení nepříznivé série s domácí dvojicí byla rovněž lákavá. Tento cíl se nakonec teplickým dařilo plnit pouze v první sadě, kterou vyhráli 21:18. Do další sady však domácí pár nastoupil s větším odhodlání a vzal otěže zápasu do svých rukou. Brzy si získal velký náskok a nalomil tak psychiku svého soupeře. V podobném duchu se nesla i poslední rozhodující sada, takže Vorlíček s Pilařovou k velké radosti přihlížejících Pinkálistů vyhráli nakonec utkání 2:1, po průběhu setů 18:21, 21:12 a 21:9.

Medailisté smíšené čtyřhry na 5.turnaji PinkálistiTour 2012

Kompletní výsledky 5. turnaje PinkálistiTour 2012 naleznete na tomto odkazu.

Fotografie z turnaje jsou pak k nahlédnutí ZDE.

Všem zúčastněným hráčům děkujeme za účast a předvedenou hru!!! Díky velké vyrovnanosti soupeřů se na turnaji odehrála celá řada skvělých zápasů!!!

Série PinkálistiTour 2012 bude pokračovat již 21. dubna. O akci vás budeme informovat na našich webových stránkách a emailem. 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Pinkálisti Ústí nad Labem