Knapp s Matysovou neztratili ani zápas a z Ústí si odvážejí dvě zlata

28.04.2014 15:19

Na konci dubna a zároveň jarní části badmintonové sezóny se v Ústí nad Labem uskutečnil, konkrétně 27. dubna, dlouho očekávaný turnaj s názvem SOTX párovky. O jeho konání bylo sice rozhodnuto už o několik měsíců dříve, ale vzhledem k tomu, že soupiska turnaje se plnila velmi pozvolna, reálně hrozilo, že se turnaj nakonec neuskuteční. Nakonec všechno dopadlo dobře, přestože celá řada hráčů s přihláškou váhala do poslední chvíle. Výsledný počet startujících párů však pořadatele SOTX tour a zároveň SOTX párovek musel potěšit. Celkem 46 přihlášených párů do všech disciplín. Najednou i hala s osmi kurty se mohla zdát malá, a to se bohužel i potvrdilo. Všechny disciplíny se hrály Švýcarským systémem na 6 kol. Tedy měly se hrát. Vzhledem k počtu startujících párů se na plný počet kol hrála pouze nejméně obsazená čtyřhra žen, kde se prezentovalo 9 dvojic. Pánská čtyřhra s 15 páry a smíšená čtyřhra s 22 páry se pak hrály pouze na 5 kol, což do jisté míry ovlivnilo konečné výsledky.

Turnaj zahájily dámy kolem 9:30. Celá řada bitev v této kategorii nabídla zajímavé duely. Nejdelší a nejnapínavější bitvu nabídlo hned první kolo, ve kterém po velkém boji zvítězila Matysová s Pácovou nad Benešovou s Kubecovou 2:1, přičemž ve všech sadách rozhodoval vždy rozdíl dvou bodů. Zápas trval 41 minut a nasměroval Hanku Matysovou s Darinou Pácovou za vítězstvím na turnaji. Tento pár pak již neztratil ve zbývajících kolech ani set a jasně si vybojoval premiérové zlato na SOTX párovkách. Hanka Benešová s Danou Kubecovou nakonec braly bronz, když ještě nestačily na pár Volfová – Belyaeva, který skončil na druhém místě s bilancí 5:1. Čtvrtou příčku už obsadily „severočešky“, a to teplická dvojka Lenka Fišerová – Adéla Hrušková, které s vyrovnanou bilancí 3:3 na zápasy uhájily 4. příčku před Pinkálistkami Janou Pilařovou a Klárou Marečkovou jen díky lepšímu skóre, přičemž pomocné body a sety měly tyto dvojic vzácně vyrovnané. Další z ústeckých párů Míša Gregorová s Májou Hůdovou obsadily pěkné 6. místo. Kláře Marečkové a Janě Pilařové gratulujeme k super výsledku v takto nabité konkurenci, který předčil naše před turnajové očekávání!

Medailistky z dámské čtyřhry (foto: Pinkálisti)

Souběžně s dámskou čtyřhrou byly zahájeny i boje v pánské čtyřhře, kde nastoupilo 15 párů, tzn. že jeden pár měl hned v prvním kole volný los. Pomyslného „černého Petra“ vyfasovala nově utvořená dvojic a nepsaný favorit turnaje Leoš Knapp s Pavlem Vorlíčkem. Mezi další favority se řadila dvojice Nývlt – Borecký a Vrabec – Jančík. Malou neznámou pak byla dvojice Malich – Pánek, která nakonec plnila roli černého koně turnaje, když s bilancí 4:1 brala třetí místo a zasloužený bronz. Zatímco Vrabec s Jančíkem nepotvrdili svoje vítězství z nedávného teplického turnaje a skončili i přes Patrikův heroický výkon okořeněný několika fantastickými zásahy vleže, či vsedě „až“ čtvrtí, Jirka Nývlt s Michalem Boreckým zabojovali a s jednou prohrou s pozdějšími vítězi brali 2. místo a tudíž stříbrné, byť pomyslné, medaile. Na prvním místě se tedy neudálo žádné velké překvapení a Leoš Knapp s Pavlem Vorlíčkem postupně odpravili jednoho soupeře za druhým bez ztráty jediného setu a jasné skóre 5:0 na zápasy (byť jedno kolo měli volný los), 10:0 na sety a 212:158 na body, nechť je toho jasným důkazem. Leoš po celou dobu turnaje předváděl přesnou hru s fantastickými prvky a pro Pavla pak bylo již snadné srážet soupeře svými tvrdými smečemi. Díky tomuto vítězství se mohli všichni Ústečané radovat ze zlaté medaile. Nakonec se ukázalo, že to byla jediná medailová radost pro ústecké hráče na tomto turnaji. Pátou příčku v pánském deblu pak ještě obsadil Ondra Hájek s dalším Pinkálistou Jindrou Marečkem. Překvapením pro všechny pak bylo umístění dvojice Iltis – Beneš, která brala až 9. místo a navíc se zápornou bilancí 2:3 na zápasy.

Šest nejlepších chlapů v pánském deblu (foto: Pinkálisti)

Poslední disciplínou v harmonogramu nedělní SOTX párovek byla pak smíšená čtyřhra. Favorit číslo jedna – Knapp – Matysová a pak celá řada velmi silných a vyrovnaných dvojic. Namátkou Iltis – Belyaeva, Nývlt – Hrušková, Pánek – Volfová, ale i Malich – Hončíková. Od začátku bylo jasné, které páry si to rozdají o první místo. Nakonec o něm rozhodlo 4. kolo a souboj Knapp / Matysová vs. Nývlt / Hrušková po velkém boji s výsledným skóre 2:1 pro Leoše s Hankou. Cesta ke druhému zlatu byla otevřená a ihned v pátém kole potvrzena. Leoš s Hankou tak ovládli všechny disciplíny a z Ústí nad Labem si každý z nich odvezl dvě zlata. Gratulujeme! Mistr ČR neregistrovaných v singlech z roku 2013, rovněž z Ústí nad Labem, Jirka Nývlt se musel s Adélou Hruškovou spokojit se druhým místem. Třetí příčku pak obsadila dvojice Vláďa Horák s Danou Kubecovou, která s bilancí 4:1 přeskočila Pinkálisty Janu Pilařovou s Pavlem Vorlíčkem jen díky vyššímu počtu pomocných bodu. Jana s Pavlem odehráli ve smíšené čtyřhře fantastický turnaj. K jejich smůle narazili hned v prvním na nejslabší pár Kuřina / Mižuová, který porazili jasně 21:5 a 21:5. Bohužel pro naše zástupce z řad Pinkálistů se dvojici Kuřina / Mižuová nepodařilo v turnaji ani jednou zabodovat a přidat tak Janě s Pavlem pomocné body, a přitom by k zisku třetí příčky stačil pouze jeden. Je to velká škoda pro celý ústecký badminton, ale na druhou stranu je výkon této dvojice příslibem do dalších turnajů. Například souboj ve druhém kole proti pozdějším vítězům Leošovi a Hance nabídl, zejména ve druhé sadě, parádní badminton! Druhou dvojicí z řad Pinkálistů byli Jindra a Klára Marečkovi, kteří skončili ve středu startovního pole na pěkném 12. místě. Los jim nebyl příliš nakloněn, když v prvním kole dostali za soupeře ambiciózní pár Iltis / Belyaeva. Po velkém boji Jindra s Klárou prohráli 1:2, když poslední set skončil 9:11 v jejich neprospěch. Po vítězství ve druhém kole nad párem Hájek / Fišerová 2:1 a v následujícím kole nad papírově slabším soupeřem přišel další boj a bohužel opět prohra 1:2 s párem Zahradník / Bauer. V posledním kole pak Jindra s Klárou nestačili na své tréninkové parťáky z Pinkálistů, a to Janu s Pavlem, kterým podlehli 0:2 na sety. Konečné skóre 2:3 se může zdát jako špatný výsledek, ale vezmeme-li v potaz, že dva zápasy prohráli Jindra s Klárou těsně až ve třetím setu, rozhodně se nemají za co stydět!

Nejlepší hráči ze smíšené čtyřhry (foto: Pinkálisti)

První turnaj SOTX párovky je tedy za námi. Pro někoho byl turnaj úspěšný více, pro někoho méně, ale tak to prostě bývá. Sešla se opravdu celá řada výborných hráčů, aby na palubovce haly UJEP svedli souboje o nejvyšší příčky. Leoš Knapp s Hankou Matysovou opět všem ukázali svoje výsostní postavení na poli neregistrovaných hráčů. Velmi dobře jim sekundoval i Jirka Nývlt, který neustále potvrzuje svojí skvělou formu. Jeho dvě druhá místa to jasně potvrzují. Velkou radost nám udělali i ústečtí hráči v čele s Pinkálisty, a to zejména Jana s Pavlem, kteří vybojovali v silné konkurenci 22 párů ve smíšené čtyřhře parádní 4. místo. Škoda jen, že hala UJEP tak trochu zaostává za kvalitním badmintonem, který se v ní hraje a další škoda, že turnaj honosící se názvem svého generálního sponzora SOTX nenabídne těm nejlepším hráčům žádné badmintonové ceny. Ale to je otázka na organizátory turnaje. Co nás rovněž překvapilo, byl ten fakt, že z losovaných cen (trička, kraťasy a sukně SOTX) byli vyřazeni hráči, kteří se umístili na stupních vítězů. Ale nahradí někomu radost z nového trička balíček kosmetiky z drogerie DM? Přesto musíme turnaj hodnotit kladně, a to zejména díky vám hráčům, kteří k nám do Ústí nad Labem jezdíte, a mnohdy z velké dálky!!!

Pár fotek od Pinkálistů ;)

Na závěr reportáže z prvního turnaje Sotx párovek jsme požádali největšího badmintonového elegána Leoše Knappa o odpověď na pár otázek. 

Ahoj Leoši, o uplynulém víkendu proběhl první „SOTX párovky“ v Ústí nad Labem. Jak bys celý turnaj zhodnotil?

Tomáš Kostka, Ondřej Hájek a Petr Pilař hlavní organizátoři Sotx turnajů projevili rekreačnímu badmintonu velkou laskavost. Způsob jakým je veden každý z těchto turnajů je více než příkladný. Podobnou úroveň přináší snad jen pražská série turnajů Mixtour a Team Tour… (a malou zmínku si zaslouží též turnaj Malé Svatoňovice Open. Tam začali dobře, ale časem se jim to „svezlo“ ke klaunům a kolotočům :).

V mixu jsi nastoupil po boku tvé stálé partnerky Hanky Matysové, ale v deblu jsi hrál poprvé s Pavlem Vorlíčkem, co říkáš na vzájemnou souhru?

Pavla Vorlíčka znám jako jednoho z největších bojovníků na kurtu, avšak jen v případě, že je spokojen se svou hrou. Dokáže taky zápas ne odehrát, ale odevzdat. Troufám si říct, že stojím-li však proti němu já, vždy se hraje.

… na Pavlovy smeče je spolehnutí. A podle toho se odehrávalo naše první společné hraní na jedné straně kurtu. Stačilo šikovně zkrátit hru a sami se podívejte na výsledkovou listinu :)

Opět se ti podařilo neztratit ani jeden zápas a to je vskutku fantastický počin. Jaké zápasy v jednotlivých disciplínách byly pro tebe a tvé spoluhráče nejtěžší?

V pánském deblu byl zajímavý zápas proti dvojici Nývlt – Borecký. Když je někdo mistr republiky, tak už asi něco musí umět, že? Naštěstí tam nebyli mistři dva a cesta k vítězství se nějak našla! :)

Ve smíšené čtyřhře nebylo snadné utkání proti vašemu páru číslo jedna. Jana dobře servírovala a zkracovala na síti, a tím připravovala Pavlovy prostor pro útok. Zavčasu jsme změnili hru a zápas dohráli v náš prospěch.

Už řadu let patříš k absolutní špičce na poli neregistrovaných hráčů. Pro ostatní hráče jsi velkou výzvou a zároveň i velkým vzorem. Existuje nějaký „recept“ na úspěch?

Hraji tak, aby si soupeř i já dobře zahrál. Mám-li prohrát, hráč z druhé strany musí cítit, že si vítězství ve hře zaslouží. Být důstojným protivníkem. Hrát do posledního bodu zápasu… a přijímat porážky jako nedílnou součást badmintonu i života.

Leoši, na závěr ti chceme za redakci Pinkálisti.cz poděkovat za rozhovor a zároveň ještě jednou pogratulovat k vítězství na SOTX párovkách a za předvedenou hru. Děkujeme!

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Pinkálisti Ústí nad Labem