Mistrem ČR Jirka Nývlt a Pavla Křiváčková!!!

08.10.2013 14:29

V roce 2011 se v Opavě konalo historicky první Mistrovství ČR v badmintonu neregistrovaných hráčů (dále jen MČRN). Druhý ročník tohoto velkolepého turnaje se konal o víkendu 5. – 6. 10. v Ústí nad Labem v badmintonové hale v Krásném Březně. Pod touto akcí jsou podepsáni zejména Míra Vlach a jeho kamarád Tomáš Kostka. Hlavním partnerem MČRN byla firma Sotx, jejímž zástupcem na českém trhu je obchod vedený Vojtou Hájkem – www.360s.cz

Na modrých kobercích haly T-Club v Krásném Březně se představilo celkem 82 hráčů a hráček v poměru 65 ku 17.

V sobotním programu se musela vyřešit první neznámá, kdo postoupí do nedělní eliminace. V pánské i dámské části turnaje se hrál „švýcar“ na 5 kol. Jenom jedna žena neměla nedělní účast jistou. Prvních 15 dívek postoupilo přímo, hráčky umístěné na 16. a 17. místě si zahrály o poslední postupové místo. V pánské části si po „švýcaru“ zajistila první osmička přímý postup do nedělního pavouka. Hráči na 9. až 56. místě v sobotu ještě odehráli jedno eliminační kolo. 24 šťastlivců doplnilo již postoupivší osmičku do nedělní části turnaje.

Andrej Polishchuk

Pojďme se podívat na stopu Pinkálistů na tomto turnaji, která nakonec byla výraznější, než se před turnajem dalo vůbec očekávat. Bohužel jsme jako Pinkálisti neměli zastoupení v dámském singlu, o to větší byla podpora našich holčin v hledišti. Jana s Klárou mocně povzbuzovaly všechny Pinkálisty, za což jim patří velký dík! ;) Mezi pány Pinkálisty se představili tito hráči – Jirka Kreč, Vláďa Audy, Jindra Mareček, Andrej Polishchuk a Pavel Vorlíček.

Jindra Mareček a jeho famózní výskok

V sobotním „švýcaru“ si nejlépe vedl Pavel, který uhájil přímý postup do neděle před Ondrou Hájkem díky lepším pomocným bodům. Dobrou výchozí pozici do play-off si vybojoval Vláďa, který skončil 17., na 24. místě pak skončil Jindra, na 49. místě Andrej a poslední postupové místo uhájil Jirka Kreč na 56. místě. V sobotní eliminaci se pak dařilo Jindrovi a Vláďovi, kteří postoupili do neděle. Jirka s Andrej v turnaji skončili.

Jirka Kreč

Nedělní los nevypadal vůbec optimisticky. Vláďa nastoupil proti Alešovi Polatovi a po velké bitvě s ním prohrál 1:2 (-19, 17, -17). Aleš tak vyřadil nejen Vláďu, ale i v sobotní eliminaci Andreje, kterého porazil 2:0 na sety.

Vláďa Audy

Jindra měl pak o dost těžšího soupeře - jednoho z favoritů MČRN - a to Ondru Hájka. V tomto případě se bohužel předzápasové prognózy potvrdily a Jindra podlehl 0:2 (-15, -13). Pavel pak nastoupil v prvním kole play-off proti Honzovi Varmužovi z Olomouce a stejně jako v sobotním švýcaru svého soupeře porazil 2:0 (12, 16) a postoupil tak do osmifinále, kde ho čekal přemožitel Jindry, a to Ondra Hájek. Pro Pavla velmi neoblíbený soupeř, se kterým už hodně dlouho nedokázal bodovat. Tentokrát se však situace obrátila a Pavel Ondru doslova smetl z kurtu 2:0, přičemž svému soupeři povolil dohromady pouze 24 bodů. Nečekané, nevídané, o to větší byla Pavlova radost! V top 8 turnaje tak měli Pinkálisté svého zástupce, a to byl nečekaný úspěch, ale že nebude konec této radosti ani po čtvrtfinále nečekal v hale opravdu nikdo. Leoš Knapp rovná se pro Pavla nepřekonatelná překážka, tedy rovnala se…tentokrát bylo vše jinak, ačkoliv první set se nesl v duchu předchozích zápasů těchto soupeřů. Marné dobývání pevnosti zvané Leoš Knapp k ničemu nevedlo. Leoš svou strojově přesnou hrou umísťoval míčky mimo dosah Pavlovo rakety a pomalu si kráčel pro semifinálovou účast. První set skončil jasně v jeho prospěch 21:14. Druhá a třetí sada však předčila očekávání Pinkálistů. Pavel posílen taktickou radou od trenérky Péti Pilařové nastoupil do druhé sady jako vyměněný. Tlačil soupeře do zadní části kurtu a úspěšnými smečemi sbíral jeden bod za druhým, výsledek druhé sady je toho jasným důkazem 21:13 pro Pavla. Ve třetím a rozhodujícím setu se Pavlovi podařilo hned na začátku Leošovi odskočit na rozdíl 4 bodů a tento náskok si hlídal až do konce zápasu. Díky skvělé taktice a velkému odhodlání Pavel zvítězil ve třetí sadě jasně 21:12 a mohl se těšit na souboje o medaile. Semifinále a překážka nejtěžší a jak se později ukázalo nepřekonatelná – budoucí Mistr ČR Jirka „Nýva“ Nývlt. V první sadě se oba hráči přetahovali o každý bod. Utkání bylo plné krásných výměn, tvrdých smečí a přesných dropů. Koncovka vyšla lépe Jirkovi a vyhrál první sadu 21:19. Druhá sada však přinesla Pavlovu zlepšenou hru a zasloužené vyrovnání stavu na 1:1 po výhře 21:16. Rozhodující a třetí se se pak začal vyvíjet pro Pavla velmi špatně. Po sérii přesných Jirkovo úderů a naopak Pavlovo chyb se Jirka dostal do vedení 8:0. Změna stran pak nastala za stavu 11:2. Dalo by se říct, že už nebylo co řešit. Pak přišla pro Pavla ještě jedna nepříjemnost a to zranění pravého kotníku (později se ukázalo, že se jedná o výron). Pavel odběhl pro ortézu a ještě bojoval. Zápas dohrál se ctí a po posledním míčku mohl pogratulovat a popřát Jirkovi hodně štěstí do finále. Třetí set nakonec skončil 21:15 pro Jirku.

Pavel Vorlíček v zápase proti Martinu Sýkorovi

V souboji o třetí místo pak Pavel nastoupil proti dalšímu soupeři, kterého nikdy neporazil, a to proti Honzovi Láníkovi, který prohrál své semifinále s prvním Mistrem ČR Martinem Sýkorou 0:2 na sety. V tomto souboji se Pavel snažil kontrolovat hru, což se mu dařilo snad jen s výjimkou začátku druhé sady, kdy se dostal Honza do vedení 2:0. Bohužel i Honza si v tomto zápase přivodil zranění (zlomená kůstka v zápěstí levé ruky), když při jednom úderu zakopl a spadl na ruku. Zápas nakonec skončil Pavlovo výhrou 2:0 (16, 18).

Pinkálisté tak mohli nečekaně slavit bronzovou medaili, se kterou před MČRN nemohl počítat ani ten největší optimista. Bravooo!!!

Ve finále si pak Jirka Nývlt po velkém boji poradil s Martinem Sýkorou 2:1 a stal se zaslouženým Mistrem ČR pro rok 2013.

Medailisté z MČRN - zleva Sýkora, Nývlt, Vorlíček

V dámské kategorii zvítězila Křiváčková Pavla, která nedala svým soupeřkám žádnou šanci a celým turnajem prošla bez ztráty setu. Gratulujeme! Druhé místo získala Volfová a bronzovu medaili pak Hromadová.

Medailistky z MČRN - zleva Hromadová, Křiváčková a Volfová

Děkujeme všem Pinkálistům za příkladnou reprezentaci na MČRN a také patří velké poděkování organizátorům MČRN Mírovi Vlachovi a Tomáši Kostkovi za skvělou přípravu a hladký průběh celé akce.

Článek z Ústeckého Deníku z 8. 10. 2013

 

Fotogalerie od Pinkálistů

Reportáž na MČRN

Článek k MČRN na DIRE

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Pinkálisti Ústí nad Labem