Reportáž z 6. turnaje Pinkálisti Tour 2012

22.04.2012 14:41

V sobotu 21. dubna 2012 se na hale Stříbrníky v Ústí nad Labem konal již 6. turnaj PinkálistiTour 2012. Za účasti 55 neregistrovaných hráčů badmintonu z celé republiky se odehrálo celkem 96 zápasů opět ve třech kategoriích, a to čtyřhra muži, čtyřhra ženy a smíšená čtyřhra. V pánské čtyřhře se celkem představilo 18 párů rozdělených do 4 skupin, ze kterých postupovaly do čtvrtfinále vždy dva páry. Stejný postupový klíč byl nastaven i ve smíšené čtyřhře, kde se však prezentovalo 19 párů. V dámská čtyřhra byla jako již tradičně rozdělena do dvou skupin. Celkem se v této kategorii prezentovalo 9 párů.

Zahájení a ceny do turnaje :)

Jako již tradičně, začínáme dámskou čtyřhrou, ve které se prezentovalo 9 párů, tedy stejně, jako na předchozím turnaji. Ve skupině 1, která čítala 5 párů, se představily tyto dvojice: Hůdová/Trubačová, Kloudová/Popelková, Nová/Royston, Šimicová/Trantinová a domácí dvojice Pinkálistek Pilařová/Marečková. Té se nakonec ze skupiny nepodařilo postoupit, ačkoliv děvčata sehrála se všemi soupeřkami vyrovnané zápasy, dvakrát dokonce prohrála až po třísetové bitvě. Roli velkých favoritek v této skupině potvrdila dvojice Popelková/Kloudová, která skupinu vyhrála s naprostým přehledem a bilancí 4:0 na zápasy. Druhou postupující dvojící se stal pár z Prahy ve složení Nová/Royston. Ve druhé, čtyřčlenné, skupině se představily tyto dvojice Dragounová/Sokolová a trojice favoritů Fišerová/Hrušková, Seidelová/Havelková a domácí zástupkyně Šrejberová/Hovorková. Tyto tři páry si to ve skupině rozdaly o dvě postupová místa. Všechny skončily s bilancí 2:1 na zápasy. Nakonec díky horšímu poměru setů unikl postup Svatoňovické dvojce Seidelová/Havelková. V semifinále se tedy pak střetly Kloudová/Popelková proti Fišerová/Hrušková 2:0 (21:14, 21:18) a Nová/Royston proti Hovorková/Šrejberová 0:2 (16:21, 10:21). V souboji o 3. místo si pak spravily chuť Hrušková s Fišerovou, když se jim podařilo porazit Novou s Royston 2:0 (21:11, 21:16). Ve finálovém zápase potvrdily roli velkých favoritek Kloudová s Popelkovou a po výhře 2:0 (21:14, 21:17) nad Šrejberovou s Hovorkovou mohly slavit svoje premiérové vítězství na turnaji série PinkálistiTour 2012.

Medailistky z 6. Turnaje PinkálistiTour 2012

Do pánské čtyřhry se přihlásili oba finalisté z předchozího 5. Turnaje PinkálistiTour 2012, a to dvojíce Matyáš/Finer z Prahy a Jakubčin/Krejzl z Malých Svatoňovic. Celkem se však přihlásilo 18 párů, které byly rozděleny do 4 skupin. Z každé ze skupin postoupili 2 nejlepší do čtvrtfinále. V prvním skupině potvrdili roli favoritů již zmiňovaná dvojice Matyáš/Finer, která vyhrála všechny tři zápasy. Ze druhého místa postoupili do vyřazovacích bojů hráči Goramu Teplice - Sýkora s Fišerem. Naopak zklamáním bylo vystoupení ústecké bratrské dvojice Masopust/Masopust, která prohrála všechny svá utkání. V skupině číslo dva byli suverení hráči Sokolu Malé Svatoňovice, a to Jakubčin/Krejzl, kteří vyhráli ve skupině všechny tři zápasy. Příjemným překvapením pro fanoušky ústeckého B-Teamu bylo vystoupení jejich zástupců, páru Krček/Franz, kterým se podařilo na úkor bratrů Imlaufových z BK Sokol Dvůr Králové postoupit poprvé na PinkálistiTour do čtvrtfinále. Třetí skupina, která čítala 5 párů, přinesla hned ve druhém kole zajímavý zápas, ve kterém se střetli favoriti skupiny, nově utvořený pár Vorlíček/Fuchs, proti hráčům STS Chvojkovice Brod Popelka/Beneš. Napínavou bitvu pro sebe v poměru 2:1 získali prvně jmenovaní. Oba tyto páry také z této skupiny postoupili do play off. Ve čtvrté skupině se představilo rovněž 5 párů, mezi nimiž bylo horké želízko domácích Pinkálistů - Juránek/Mareček. Těm se také podařilo podle očekávání postoupit do vyřazovacích bojů z druhého místa. Vítězi skupiny č.4 se pak podle očekávání stali Sotona s Fančalem, kteří vyhráli všechny 4 zápasy. Poprvé na Pinkálistech bylo dopředu jasné, jakým způsobem budou nasazeny páry do čtvrtfinále, konkrétně se hrálo tímto systémem. Skupin č.1 šla ve čtvrtfinále proti skupině č.2 a skupina č.3 proti skupině č.4. Na základě tohoto postupového klíče a výsledků ve skupinách vykrystalizovaly tyto čtvrtfinálové zápasy:

Finer/Matyáš vs. Krček/Franz - 21:13, 21:10

Jakubčin/Krejz vs. Fišer/Sýkora - 21:15, 21:17

Vorlíček/Fuchs vs. Juránek/Mareček - 21:18, 21:14

Fančal/Sotona vs. Popelka/Beneš - 21:20, 21:14

V semifinále se tedy poté utkali finalisté z minulého turnaje, tentokrát však s rozdílným výsledkem. Jakubčin s Krejzlem se radovali z vítězství ve finále 5. Turnaje PinkálistiTour 2012. Tentokrát se odveta podařila Finerovi s Matyášem, kterým se podařilo postoupit do finále po výsledku 21:10, 15:21 a 21:12. Ve druhém semifinále se pak dařilo další pražské dvojici Sotona/Fančal, která vyřadila Vorlíčka s Fuchsem 2:0 po výsledku 21:18 a 21:17. V zápase o 3. místo se pak podařilo Jakubčinovi s Krejzlem napravit semifinálové zklamání a po výhře 2:0 (21:15, 21:8) nad párem Vorlíček/Fuchs mohli slavit bronzové medaile. Finálový zápas byl pak přehlídkou skvělého badmintonu. V tomto zápase se více dařilo Finerovi s Matyášem, kteří vyhráli nad Fančalem se Sotonou 2:0 (21:18, 21:14) a mohli tak slavit další titul na PinkálistiTour.

Nejlepší hráči v kategorii čtyřhra muži na 6. Turnaji PinkálistiTour 2012

Poslední a velmi oblíbenou disciplínou v řadách neregistrovaných hráčů je smíšená čtyřhra, do které se přihlásilo 19 párů, které byly rozdělené do 4 skupin. Tři skupiny čítaly 5 párů a jedna 4 páry. Vinou zranění a nemoci se však v průběhu turnaje startovní pole snížilo o 2 páry na celkový počet 17 párů. Vzhledem k tomu, že byl turnaj ve smíšené čtyřhře už zahájen a byly odehrány některá utkání, došlo k přesunutí některých párů, čímž vznikla velmi silná skupina č.2, která by se dala s nadsázkou nazvat skupinou "smrti". Favoritem smíšené čtyřhry byl beze sporu domácí pár Vorlíček/Pilařová, obhájci vítězství z 5. Turnaje PinkálistiTour, který se konal v únoru. (Reportáž zde). Mezi další favority patřili finalisté z posledního turnaje Sýkora/Fišerová a hráči Sokola Malých Svatoňovic Krejzl/Havelková a Jakubčin/Seidelová. K těmto favoritům se na základě výsledků ve skupině přidal pražský pár Sotona/Trantinová, který vyhrál skupinu č.1, když v přímém souboji o vítězství ve skupině vymazal na kurtu zástupce domácích Pinkálistů Vorlíčka s Pilařovou po setech 21:9 a 21:11. V již zmiňované skupině "smrti" č.2 se nejvíce dařilo páru Beneš/Kloudová, který tuto silně obsazenou skupinu vyhrál bez ztráty kytičky a zařadil se tak ihned mezi horké favority na vítězství v turnaji. O druhé místo svedly souboj páry Jakubčin/Seidelová a Fančal/Šimicová. Prvně jmenovaná dvojice pak byla šťastnější a postoupila do čtvrtfinále. Skupina č.3 a první příčka pro hráče STS Chvojkovice Brod, a to manželský pár Popelkových. Druhé místo si pak pohlídal Krejzl s Havelkovou. Domácí naděje v podobě páru Masopust/Šrejberová tentokrát zůstal před branami čtvrtfinále. Skupina č.4 a další velký favorit na celkové vítězství Sýkora s Fišerovou. Ti si také pohlídali první místo ve skupině, ačkoliv zápas s domácími Pinkálisty, párem Mareček/Marečková byl velmi napínavý a protáhl se na 3 sety. Domácí hráči si pak udrželi druhou postupovou příčku. Postupový klíč a nasazení do čtvfinále bylo stejné jako u pánské čtyřhry. Na základě toho vykrystalizovaly tyto čtvrtfinálové dvojice:

Jakubčin/Seidelová - Sotona/Trantinová - 10:21, 21:16, 21:17

Vorlíček/Pilařová - Beneš/Kloudová - 21:13, 21:14

Popelka/Popelková - Mareček/Marečková - 18:21, 21:12, 21:17

Krejzl/Havelková - Sýkora/Fišerová - 21:15, 21:13

V prvním čtvrtfinále se podařilo Jakubčinovi se Seidelovou postoupit do semifinále až po velké tří setové bitvě, když po ztrátě první sady dokázali otočit vývoj zápasu proti Sotonovi s Trantinovou a mohli tak slavit opět postup do bojů o medaile. Druhé čtvrtfinále k sobě svedlo obhájce vítězství Vorlíčka s Pilařovou proti skvěle hrajícímu páru Beneš/Kloudová. Vývoj a výsledek zápasu pak neodpovídal papírovým předpokladům. Na rozdíl od skupiny se podařilo Vorlíčkovi s Pilařovou zlepšit hru a svůj čtvrtfinálový zápas doslova ovládli. Beneš s Kloudovou nedokázali v průběhu zápasu najít recept na přesně hrající Pinkálisty. Další zástupci domácích Pinkálistů a již pravidelní účastníci čtvrtfinálových bojů Mareček s Marečkovou se představili v zápase proti Popelkovi s Popelkovou. Domácím se podařilo vyhrát první sadu, ale bohužel se jim už nepodařilo dotáhnout tento zápas do vítězného konce. Popelkovi se tak radovali z vítězství a postupu do semifinále po výhře 2:1 na sety. Posledním postupujícím ze čtvrtfinále se pak stal pár Krejzl/Havelková, který vyřadil teplické Sýkoru s Fišerovou 2:0 na sety po jasném průběhu setů. Teplickému páru se tak nepodařilo navázat na druhé místo z posledního turnaje. První semifinále pak nabídlo reprízu z 5. Turnaje PinkálistiTour, a to zápas Vorlíček/Pilařová vs. Jakubčin/Seidelová. Domácím se opět podařilo z kraje první sady utéct svým soupeřům na rozdíl 5 bodů a tento náskok se jim dařilo udržet až do konce první sady. Ve druhém setu se hrála ještě vyrovnanější bitva. V koncovce této sady byli opět šťastnější domácí, kteří tak odsoudili Jakubčina se Seidelovou k bojům o 3. místo. Ve druhém semifinále si celkem hladce poradili Popelkovi s Krejzlem s Havelkovou po průběhu setů 21:10 a 21:11. Do zápasu o třetí místo se tak opět dostali oba zástupci BK Sokol Malé Svatoňovice, stejně tak, jak tomu bylo na únorovém turnaji a opět se z vítězství radovali Krejzl s Havelkovou, kteří vyhráli ve dvou setech (21:10, 21:17). Posledním zápasem 6. turnaje pak bylo finále smíšené čtyřhry, mezi domácími Vorlíčkem s Pilařovou a hráči STS Chvojkovice Brod - Popelku s Popelkovou. V úvodu první sady se Chvojkovickým podařilo vypracovat slibný čtyřbodový náskok. Skóre v prvním setu bylo pak velmi vyrovnané. Domácím se podařilo získat vedení 18:16. Popelkovi však dokázali ziskem 4 bodů vybojovat první setbol, ten se jim však nepodařilo proměnit. Nakonec se z nejtěsnějšího možného vítězství v první sadě radovali Vorlíček s Pilařovou (21:20). Druhou sadu opět lépe rozehráli Popelkovi, kteří získali znovu 4 bodový náskok. Vorlíček s Pilařovou však nechtěli připustit komplikace a zlepšenou hrou se jim podařilo otočit vývoj setu a získat ho ve svůj prospěch v poměru míčů 21:16, a tím i celý zápas 2:0 na sety a radovat se z dalšího vítězství ve smíšené čtyřhře v sérii PinkálistiTour.

Nejúspěšnější páry ve smíšené čtyřhře ;)

Kompletní výsledkový servis z 6. turnaje naleznete na tomto odkazu.

Fotografie od domácích Pinkálistů, které pořídila Jana Pilařová a od Svatoňovických, kde fotil zejméná Jaro Jakubčin, naleznete zde.

Reportáž od Jaro Jakubčina z Malých Svatoňovic bude k dispozici na stránkách Svatoňovického badecového oddílu - www.dire.cz - reportáž

 

Za pořadatele PinkálistiTour bychom rádi poděkovali všem zúčastněným hráčů a také divákům, kteří se 6. turnaje zúčastnili. Díky moc!!! Dalším pokračováním série PinkálistiTour bude v červnu 7. turnaj. Bližší informace o turnaji, propozice a soupisku přihlášených naleznete v sekci PinkálistiTour. Další zajímavou akcí, která se bude v Ústí nad Labem konat, je II. turnaj ze série SOTX Tour 2012. Na tomto turnaji se samozřejmě představí celá řada kvalitních hráčů. Pinkálisté budou mít také své zastoupení. ;)

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Pinkálisti Ústí nad Labem