Reportáž z mistrovství ČR v badmintonu v Mostě

04.02.2013 22:42

O uplynulém víkendu (1. - 3.2.) se v mostecké hale Baníku konalo Mistrovství České republiky v badmintonu, na kterém se představila téměř kompletní česká špička. Mezi chybějícími hráči byli bohužel i medailové naděje z ústecké Chemičky, a to Lucie Pilařová a Honza Vitvera. Oba hráči nenastoupili ze zdravotních důvodů. Absencí těchto hráčů utrpěla velkou ztrátu zejména Petra Pilařová, která tak přišla o své spoluhráče do párových disciplín. Do smíšené čtyřhry tak nakonec nastoupila s Jakubem Vitverou a do dámské čtyřhry s Dianou Pražákovou z SK Prosek Praha. 

Petra odehrála již v pátek 4 zápasy s bilancí 3 výhry a 1 prohra. Nejprve spolu s Jakubem Vitverou porazili Pavla Kubiše s Dianou Pražákovou 2:1 na sety, aby pak jejich tažení turnajem ukončil pár Jeřichová - Král, kterému podlehli 0:2 po těsném průběhu setů. V dalším zápase, tentokrát v singlu, si Péťa poradila s nadějnou juniorkou Monikou Světničkovou, kterou porazila 2:1 na sety. V posledním zápase pak porazila spolu s Dianou Pražákovou pár Koucourková - Menšlová hladce 2:0 na sety a kvalifikovala se tak s Dianou do sobotního programu.

V sobotním programu se již objevila hlavní hvězda MČR, a to olympionik Petr Koukal, který si ve svém prvním sobotním zápase hladce poradil s Ondřejem Králem 2:0, když soupeři dovolil pouze 18 bodů. Dalším Petrovým zápasem bylo utkání proti Josefu Richtrovi, které přineslo velmi krátkou podívanou, když Josef Richtr dokázal uhrát pouze 4 body. Cesta do finále pánského singla vedla pak přes Pavla Floriána, kterému nedal Petr opět šanci a vyhrál nad zjevně unaveným soupeřem 2:0 na sety. 

Petr Koukal při jednom ze zápasů na MČR v Mostě

Druhým finalistou pánského singla se stal týmový parťák Petra Koukala, a to Kuba Bitman. Ten postupně porazil Václava Domina, Daniela Holce a obhájce mistrovského titulu Honzu Fröhlicha vždy shodně 2:0 na sety. Jak byla první dvě utkání jasně v režii Jakuba, semifinálový zápas proti Honzovi byl velmi napínavý a my ho považujeme za vůbec nejlepší zápas celého mistrovství. V dramatické koncovce obou setů se více dařilo Kubovi a zaslouženě si tak vybojoval možnost vyzvat ve finále 5ti násobného mistra ČR Petra Koukala. Nedělní finále bylo rovněž ozdobou českého badmintonu. Větší zkušenosti nakonec přisoudily zlato a mistrovský titul největšímu favoritovi Petru Koukalovi, který porazil Jakuba Bitmana 2:0 na sety.

Dámský singl se stal opět kořistí největší favoritky Kristíny Gavnhlot, která nenechala nikoho na pochybách, že si do Mostu přijela pro kov nejcennější. V sobotním programu přehrála všechny své soupeřky rozdílem třídy. Snad jen Lucie Černá byla Kristíně v nedělním finále vyrovnanou soupeřkou a i ona tak potvrdila roli favoritky a získala tak pro sebe stříbro.

Kristína Gavnholt na MČR v Mostě

V sobotním programu dámského singla se představila i Péťa Pilařová, která se utkala v osmifinále s Eliškou Maixnerovou, které bohužel podlehla hladce 0:2 na sety. První sada byla jasně v režii Elišky. Zlepšený výkon Péti ve druhém setu už na otočení vývoje zápasu nestačil. 

Péťa Pilařová v zápase s Eliškou Maixnerovou

Stejně tak jako Kristína v dámském singlu, tak i v pánské čtyřhře se neměnil vítěz z předchozího mistrovství ČR v Plzni. Josef Rubáš s Jaroslavem Sobotou potvrdili pozici nejlepšího tuzemského páru v deblu a vyhráli mistrovství ve velkém stylu. Ve finálovém zápase, ve kterém porazili pár Petr Hošek - Marek Teller, byl k vidění opět skvělý badminton, plný technický, ale i tvrdých útočných úderů. S jistotou můžeme tvrdit, že titul je ve správných rukou. Třetí místo pak patří dvojicím Florián - Kopřiva a Jirásek - Skrčený.

Pavel Florián s Ondřejem Kopřivou v zápase proti Ondřeji Královi a Ivo Stoklasovi

 

Poslední nadějí na medaile pro Ústeckou Chemičku byla dámská čtyřhra, ve které náš oddíl zastupovala Péťa Pilařová. Ve čtvrtfinálovém souboji proti domácí, mostecké dvojici Jeřichová - Koldová, se jí však spolu s Dianou Pražákovou nedařilo podle jejích představ a po dvou těsných prohrách v jednotlivých setech Péťa s Dianou prohrály 0:2 na sety. Naděje na medaili se tak rozplynula jako pára nad hrncem. Přemožitelky našeho páru pak v semifinále nestačily na pozdější vítězky, a to Hanu Milisovou a Lucii Černou. Druhé místo a stříbrné medaile vybojoval nakonec druhý nasazený pár Monika Erbanová s Martinou Vackovou.

Péťa s Dianou v zápase s mosteckou dvojicí Jeřichová - Koldová

Poslední disciplínou badmintonového mistrovství byla smíšená čtyřhra. Do nedělního finále se kvalifikovaly dva nejvýše nasazené páry, a to trojnásobní mistři republiky Bitman - Bášová (1) a Provazník - Milisová (2). Napínavá třísetová bitva nabídla parádní badminton plný zvratů. Po prvním vyhraném setu pro dvojici Bitman - Bášová, přišel zlepšený výkon Provazníka a Milisové, kteří pro sebe získali jasně druhou sadu. Ve třetím setu se však projevila větší touha po vítězství u velezkušené dvojice Bitman - Bášová, která tak rozhodla o svém již čtvrtém titulu mistrů republiky v řadě! 

Jakub Bitman s Bětkou Bášovou v zápase proti Jeřichové s Králem

 

Mistrovství ČR v badmintonu, v příjemném prostředí haly Baníku v Mostě, nabídlo celou řadu skvělých zápasů a momentu. Zápas Bitman - Fröhlich patřil k vrcholům mistrovství. Neskutečná bekhandová smeč Jakuba Bitmana ze stejného zápasu pak k vrcholným momentům. Strojově přesná hra Petra Koukala pak nenechala nikoho na pochybách, kdo je skutečně českou badmintonovou jedničkou. Nadějné výkony českých nadějí v čele s Lucií Černou a Adamem Mendrekem pak slušný příslib do dalších let. 

Organizátoři zvládli z našeho pohledu mistrovství ve velkém stylu a i divácká účast byla na slušné úrovni.

Na závěr tohoto článku vám, našim čtenářům, přinášíme ještě takový malý bonbónek v podobě dvou rozhovorů. Nejprve s mistrem ČR ve smíšené čtyřhře a stříbrným medailistou z pánské dvouhry Jakubem Bitmanem a dále pak s jedinou hráčkou, která hájila na mistrovství barvy ústecké Chemičky, a to Petrou Pilařovou.

 

Rozhovor s Jakubem Bitmanem

 

Kubo, jak bys zhodnotil svoje vystoupení na Mistrovství ČR v Mostě?

Zhruba 24 hodin po skončení finále dvouhry ve mně ještě pořád je zklamání. Ale s odstupem pár dní na to určitě zapomenu a budu velmi spokojený jak s výsledky, tak s předvedenými výkony. Koneckonců, o moc lepší už to být nemohlo. Ze dvou disciplín zlato a stříbro…

 

S Bětkou Bášovou jste vybojovali už 4. titul ve smíšené čtyřhře v řadě. Je vůbec někdo, kdo vám může titul vzít?

Největšími soupeři jsme asi my sami sobě. Pokud se nám daří hrát to, co máme natrénováno, tak se nám daří soupeře většinou přehrát.

 

Ve finále smíšené čtyřhry jste opět porazili pár Provazník – Milisová. Co nakonec rozhodlo o vašem vítězství?

Klasicky – servis a return. Bětka skvěle podávala, mě nezvykle dobře šel příjem. Tím se nám dařilo v klíčových momentech zápasu dostávat od začátku výměny do tlaku a Bětka mi většinou připravila pozici pro konečný útok.

 

Ozdobou Mistrovství v Mostě byl bezesporu tvůj semifinálový zápas v singlu proti obhájci mistrovského titulu Honzovi Fröhlichovi. Co bys mohl k tomuto zápasu říct?

Jeden z mých nejlepších výkonů posledních měsíců. Po herní, taktické i psychické stránce. Sám jsem byl ze sebe až překvapený, jak se mi dařilo plnit to, co jsem si před zápasem řekl. Věřím, že se zápas opravdu líbil, bylo v něm plno dlouhých výměn, skvělá obrana, důrazný útok, napínavá koncovka, neproměněné setboly a mečboly. Takže snad jen třetí set tomu chyběl, ale vůbec se nezlobím, že tomu tak bylo. J

Finálový zápas s tvým tréninkovým parťákem Pertrem Koukalem byl rovněž velmi napínavý. Dálo se udělat něco víc, aby bylo konečné skóre opačné, a ty jsi mohl slavit titul mistra ČR i v singlu? Neprojevila se na tobě únava z náročného programu mistrovství? Petr přeci jenom odehrál dohromady pouze 4 zápasy za 2 dny.

Udržet koncentraci a pevnou ruku po celou dobu alespoň jednoho setu. Ale musím uznat, že Petr ty krizovky zvládl výborně a v jeho prospěch hrály i zkušenosti s podobnými situacemi. Přeci jen to pro něj nebylo první singlové finále. Únavou to rozhodně nebylo, naopak si myslím, že finále mixu mi pomohlo se rozhýbat, rozehrát a tak trochu se „probudit“. Připravený po fyzické stránce jsem byl velice dobře.

Mistrovství ČR je za námi. Co plánuješ v nejbližší budoucnosti, na jaké turnaje se chystáš?

ME družstev od 12.února. Dále turnaj v Rakousku, Rumunsku a Polsku. Další turnajové plány zatím přesné nejsou. Jedním z nejdůležitějších úkolů pro mě bude získat finance na letní přípravu a kvalitní trénink v průběhu dalších měsíců. 

 

Rozhovor s Péťou Pilařovou

 

Péťo, na Mistrovství ČR v Mostě jsi nastoupila do všech disciplín. Ze zdravotních důvodu nemohli nastoupit tvoji stálí partneři v párových disciplínách. Honzu Vitveru nahradil ve smíšené čtyřhře jeho bratr Jakub a v dámské čtyřhře tvojí sestru Lucii zase Diana Pražáková. Jak se ti s novými spoluhráči hrálo a co rozhodlo o tom, že ses neprobojovala ani v jedné disciplíně do bojů o medaile?

V mixu jsem s žádnou medailí ani nepočítala, co si budeme povídat, nejsem mixový typ hráče:D. A v deblu po tom co jsem se dozvěděla, že Lucka nemůže hrát tak taky ne. To, že jsme v deblu nakonec měly dobrý los a nevyužily toho, je věc jiná. Jsem ráda, že jsem si na mistrovství párovky mohla zahrát a všechny zápasy jsem si užila.

Konečné 5. -8. místo v dámské čtyřhře považuješ za úspěch či neúspěch?

Jak se to vezme. Před mistrovstvím bych toto umístění brala všema 10ti vzhledem k tomu, že jsem si spoluhráčku sháněla skoro na poslední chvíli, ale teďka je to spíš zklamání. Měly jsme los na to, abychom se dostaly do semifinále, bohužel to nevyšlo. Tak snad za rok a už s Luckou.

Přitom semifinále a medaile v deblu byla nadosah. Mostecké dvojici Jeřichová – Koldová jste s Dianou podlehly až po velkém boji a těsném výsledku 19:21, 19:21. Více zkušenosti bylo určitě na vaší straně. Pomohlo mostecké dvojici domácí prostředí?

Myslím si, že to nebylo o domácím prostředí. Nebudu se ani vymlouvat na sehranost, prostě jsme víc kazily a nebylo nám to souzeno:D.

V singlu jsi v osmifinále narazila na dobře známou protihráčku Elišku Maixnerovou, se kterou jsi prohrála 0:2 na sety. Podepsala se na tomto výsledku únava z náročného programu?

Z pátečních zápasů jsem byla dost unavená, to je pravda, ale kvůli únavě to nebylo. Na Elišku jsem na tomhle turnaji prostě neměla. Za prvý jsem moc kazila, neměla jistotu v úderech a za druhý jsem se pořád jen bránila a nedokázala jsem zaútočit.

Jak hodnotíš ze svého pohledu Mistrovství ČR, svoje výkony, a co říkáš na podporu ústeckých fanoušků?

V mixu a deblu je škoda, že jsem se svými spoluhráči nedokázala vyhrát druhé kolo, protože los nám přál a zápasy skončily opravdu těsnou porážkou. V singlu jsem spokojená, že jsem vyhrála sice nad nejmladší účastnicí mistrovství, ale také velmi talentovanou a běhavou Monikou Světničkovou. A jak už jsem zmiňovala i když jsem se proti Elišce Maixnerové snažila, tak jsem na ni neměla, hrála opravdu dobře. A co se týče podpory tak se přijelo podívat dost lidí a to nejen z Ústí. Atmosféra byla vynikající, škoda že nejvíce lidí bylo, až když jsem dohrála.:D

A na závěr stejná otázka jako na Jakuba Bitmana. Mistrovství ČR je za námi. Co plánuješ v nejbližší budoucnosti? Víme, že tě čekají ještě zápasy v 1. lize a ještě nás zajímá, na jaké turnaje se v nejbližší době chystáš?

Žádné plány do budoucna nemám. Prostě budu chodit 2x týdně na trénink jako do teď. A na jaké turnaje pojedu, to ještě zatím nevím. 

Fotogalerie z MČR od Pinkálistů

Kompletní výsledky z MČR v Mostě 2013

Článek k MČR na stránkách svazu

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Pinkálisti Ústí nad Labem