Reportáž z Mistrovství Ústí nad Labem v badmintonu

19.09.2011 15:39

Víkend 17. - 18. 9. 2011 byl v Ústí nad Labem v duchu maratonů. A to nejen díky Volkswagen půlmaratónu, ale i zásluhou badmintonového maratonu, kterým bylo právě skončené Mistrovství Ústí nad Labem v badmintonu neregistrovaných. Celkem bylo na čtyřech kurtech odehráno celkem neuvěřitelných 200 zápasů!!! V sobotní části turnaje, ve které se uskutečnily párové disciplíny, to bylo celkem 110 zápasů. V neděli pak v rámci singlů celkem 90 zápasů.

Účastníci sobotní části turnaje... Díky všem za účast a předvedenou hru! ;)

Sobotní program - Párové disciplíny

V sobotní části turnaje se na palubovce ústecké haly Stříbrníky představilo celkem 55 hráčů badmintonu, z toho 33 mužů a 22 žen, kteří poměřili své síly ve třech disciplínách. Čtyřhra mužů, čtyřhra žen a smíšená čtyřhra. Jak jsme již avizovali na začátku tohoto článku, v sobotu bylo odehráno celkem 110 zápasů, které ve valné většině svou vysokou kvalitou převýšily očekávání. Zejména souboje v pánské čtyřhře a smíšené čtyřhře patřily k ozdobě turnaje. Do pánské čtyřhry nastoupilo nakonec celkem 15 párů, které byly rozděleny do 3 skupin po 5 účastnících v každé z nich. Do vyřazovacích bojů pak postupovaly páry z prvního a druhého místa a dva nejlepší páry z 3. míst. Poté následovalo čtvrtfinále, semifinále a finálový zápas. Podobným systémem probíhala i smíšená čtyřhra. Za favority turnaje byl považován pár Finer - Matyáš, Fančal - Stehno a "domácí" dvojice Vorlíček - Vaněk. Tyto páry nakonec naplnili očekávání a právě v tomto pořadí se seřadily na stupních vítězů.

Dámská čtyřhra není v badmintonových kruzích považována za příliš atraktivní, přesto si dovolujeme tvrdit, že zápasy na Mistrovství Ústí nad Labem byly světlou výjimkou. Celkem bylo v dámské čtyřhře odehráno 24 vyrovnaných zápasů. Z vítězství se nakonec radovala dvojice Royston - Koutská, která ve finále porazila zástupkyně domácích Pinkálistů pár Pilařová - Drudíková. Třetí místo pro sebe ukořistil pár Seifertová - Schánová, který je pravidelným účastníkem bojů o medaile v sérii Pinkálisti Tour.

Poslední disciplínou sobotního programu pak byla smíšená čtyřhra, která se těší velké oblibě díky svojí atraktivitě a nápaditosti. Není se tedy čemu divit, že právě tato disciplína měla v sobotní části největší zastoupení, celkem 20 párů. Mezi favority rozhodně patřil domácí pár Vorlíček - Pilařová, který před týdnem vybojoval první místo na mezinárodním turnaji v Neustadtu (Německo). Dále pak hráči Goramu Teplice Sýkora - Fišerová a hlavně silné páry z Prahy, a to Finer - Benešová, Fančal - Šimicová a zejména velmi silná dvojice Popelka - Koutská. Páry ve smíšené čtyřhře byly rozděleny do 4 skupin po 5 účastnících. Z každé skupiny pak postupovaly dva nejlepší do vyřazovacích bojů. Již první duely této disciplíny slibovaly napínavé a divácky atraktivní souboje. Ve skupině 1 se například střetli pozdější finalisté Vorlíček/Pilařová - Popelka/Koutská. První souboj pro sebe ve třetím setu rozhodla pražská dvojice, finále pak mělo opačný průběh. Vítězi turnaje se tedy po velkém a vyčerpávajícím boji stal k velké radosti domácích příznivců pár Vorlíček/Pilařová, který ve finálovém boji zvítězil nad pražskou dvojicí Popelka/Koutská 2:0 na sety. V souboji o třetí místo pak uspěla dvojic Finer/Benešová, která porazila Teplickou dvojku Sýkora/Fišerová rovněž 2:0 na sety.

Sobotní výsledky:

Pánská čtyřhra

1. Finer Mark - Matyáš Petr (Praha)

2. Fančal Viktor - Stehno Petr (Praha)

3. Vorlíček Pavel - Vaněk Ondřej (Pinkálisti Ústí n.L./Goram Teplice)

Dámská čtyřhra

1. Koutská Renata - Royston Alena (Malé Svatoňovice/Praha)

2. Pilařová Jana - Drudíková Mirka (Pinkálisti Ústí n.L.)

3. Seifertová Pavlína - Schánová Olga (Most)

Smíšená čtyřhra

1. Vorlíček Pavel - Pilařová Jana (Pinkálisti Ústí n.L.)

2. Popelka Lubor - Koutská Renata (Praha/Malé Svatoňovice)

3. Finer Mark - Benešová Hanka (Praha)

Nedělní program - Singly

Nedělní část Mistrovství Ústí nad Labem slibovala velké souboje a velké výkony. Očekávání bylo naplněno do posledního puntíku. Pánská dvouhra byla rozdělena do dvou kategorií. Elite (pokročilí) a Rookies (začátečníci). Zejména pánská dvouhra Elite ukázala, jak skvělé výkony mohou na těchto turnajích předvádět neregistrovaní hráči. Samozřejmě se nenechali zahanbit ani hráči z kategorie Rookies, kde byly k vidění rovněž velmi napínavé souboje. Zejména duel Krček - Franz nabídl skvělou třísetovou podívanou plnou hezkého badmintonu. Ale nejprve se pojďme podívat na dámský singl. Toho se zúčastnilo celkem 8 žen, odhodlaných vybojovat pro sebe první mistrovský titul. Při neúčastní domácí favoritky Míši Šrejberové se mezi hlavní adeptky na vítězství řadila Hanka Benešová z Prahy, Tereza Náprstková z Kladna a černý kůň turnaje Šárka Augustínová, která zaskočila za zraněnou Martinu Kakosovou. Ta se nakonec radovala z překvapivého vítězství, když prošla celým turnajem bez ztráty "kytičky". S celkovou bilancí 5:0 na zápasy bylo její vítězství více než zasloužené. Na druhém místě skončila Hanka Benešová. Třetí místo si do Kladna odváží Tereza Náprstková. Favoritky tedy potvrdili svoje role. Vítězka nedávného kvalifikačního turnaje MČRN Táňa Trubačová se musela spokojit se čtvrtou příčkou.

Pánská dvouhra, kategorie Rookies, byla v nedělní části turnaje nejobsazenější disciplínou. Celkem se prezentovalo 16 hráčů, odhodlaných poprat se o svoje první turnajové vítězství. Mezi favority rozhodně patřil Břetislav Krček z Ústí nad Labem, Jan Franz z Litoměřic a domácí zástupce Pinkálistů Vláďa Audy. Pořadím na stupních vítězů chtěli také zamíchat další dva zástupci Pinkálistů, a to Jirka Kreč a Miloš Hingar. Posledně jmenovaný byl nakonec velmi blízko svému premiérovému umístění na stupních vítězů, bohužel nezvládl poslední souboj s Andrejem Polishchukem a po prohře 1:2 na sety skončil přesto na pěkném 5. místě. Velmi blízko senzačnímu úspěchu byl i druhý zmiňovaný, a to Jirka Kreč, který ve 3. kole značně potrápil favorita číslo 1 Břéťu Krčka. Po prohře 1:2 na sety mu přesto patří velký obdiv a uznání! Medailová umístění pro sebe nakonec urvali favorité. Třetí místo si odnesl Vláďa Audy. Bitvu o první místo pak rozhodl souboj Krček - Franz, který se odehrál ve 4. kole a patřil k ozdobě kategorie Rookies. Zápas nakonec rozhodl jeden jediný bod. Tak malý byl rozdíl mezi oběma hráči, tak tenká je linie mezi úspěchem a neúspěchem. I když neúspěchem pouze v uvozovkách. Zápas tedy vyhrál ten malinko šťastnější, což byl tentokrát Břetislav Krček, který nejprve odvrátil za stavu 19:20 matchball, aby pak následující výměnu ukončil přesným clearem těsně před čáru a rozhodl tak tento napínavý souboj ve svůj prospěch!

Poslední a hlavní kategorií neděle byl pánský singl - Elite, ve kterém se představilo 12 top hráčů z Ústí nad Labem, Teplic a Prahy. Favoritem číslo jedna byl Petr Matyáš (Praha). Do souboje o první místo měli podle papírových předpokladů zasáhnout Tomáš Sýkora a Ondřej Vaněk z Teplic a domácí hráč Ondřej Hájek. Ale ani ostatní hráči nebyli bez šancí na úspěch. Tato kategorie, jak se později ukázalo, nabídla v neděli skutečně ten nejlepší badminton v podání neregistrovaných hráčů, kteří se předvedli v tom nejlepším možném světle. Nápaditost, přesnost, tvrdost a odhodlání, to jsou základní charakteristické rysy hráčů, kteří pro sebe chtěli urvat vítězství na Mistrovství Ústí nad Labem. Tato kategorie byla skutečně tou nejvyrovnanější ze všech. Vítězství pro sebe nakonec doslova "urval" k radosti domácích fanoušku Pinkálista Pavel Vorlíček, který skončil s bilancí 4:1 na zápasy, když jediné utkání ztratil v souboji s dalším TOP playerem Petrem Matyášem v poměru 0:2 na sety. Ten pro sebe nakonec vybojoval v nervy drásajícím duelu s Ondrou Hájkem 2. místo. Trojic na stupních vítězů doplnil výtečný Tomáš Sýkora, který v posledním duelu porazil Marka Finera jasně 2:0 na sety, a tím si zajistil bronzovou medaili.

Nedělení výsledky:

Pánská dvouhra - ELITE

1. Pavel Vorlíček (Pinkálisti Ústí n.L.)

2. Petr Matyáš (Praha)

3. Tomáš Sýkora (Goram Teplice)

Pánská dvouhra - ROOKIES

1. Břetislav Krček (Ústí n.L.)

2. Jan Franz (Litoměřice)

3. Vladimír Audy (Pinkálisti Ústí n.L.)

Dámská dvouhra

1. Šárka Augustínová (Praha)

2. Hanka Benešová (Praha)

3. Tereza Náprstková (Kladno)

 

Za pořadatele I. Mistrovství Ústí nad Labem bychom chtěli poděkovat všem hráčům, kteří se turnaje zúčastnili. A to nejen za účast, ale i za předvedenou hru a vůli, se kterou na palubovce ústecké haly Stříbrníky bojovali. Díky, díky, díky!!!

Dále děkujeme všem partnerům turnaje, kteří rovněž přispěli k vysoké úrovní tohoto podniku. Mezi hlavní partnery patří firmy - www.sportprotebe.cz, Sotx - www.360s.cz, badecový portál - www.badec.cz, jazyková agentura Germa - www.germa.cz a koupelnové studio Ibiza - www.ibiza-koupelny.cz

Ještě jednou díky a příští rok na viděnou!!! ;)

Kompletní výsledky Mistrovství Ústí nad Labem naleznete na tomto odkazu.

Fotogalerie z Mistrovství Ústí nad Labem

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Pinkálisti Ústí nad Labem