Reportáž ze II. Mistrovství Ústí nad Labem v badmintonu

02.10.2012 15:12

Reportáž z II. Mistrovství Ústí nad Labem

S velkým zpoždění a po nátlaku spousty nedočkavců vám přinášíme reportáž z II. Mistrovství Ústí nad Labem v badmintonu neregistrovaných, které se konalo 22. – 23. 9. 2012 na hale Stříbrníky v Ústí nad Labem. Na čtyřech badmintonových kurtech se za oba dny odehrálo cca 150 zajímavých zápasů.

 

Poháry a ceny do turnaje II. Mistrovství Ústí nad Labem

Vše odstartovaly, již tradičně, sobotní párové disciplíny, ve kterých se představili hráči z Ústí nad Labem, Teplic, ale i z Prahy. V pánské čtyřhře se prezentovalo 8 párů, v dámské 4 a ve smíšené pak 13. Jak je již na turnajích série PinkálistiTour zvykem, týmy byly rozděleny do skupin, ze kterých se postupovalo do vyřazovací části. Toto nepsané pravidlo však neplatilo pro dámskou čtyřhru, kde kvůli nízkému počtu startujících sehrály všechny páry zápasy mezi sebou. Dva nejlepší ze skupiny si to pak rozdaly ve finále o první místo a naopak 3. a 4. pár skupiny sehrál zápas o 3. místo. Nejlépe si v tomto ohledu vedla favorizovaná pražská dvojice Sochorová/Přibylová, která za celý turnaj nepoznala hořkost porážky a zaslouženě si odvezla poháry pro vítěze. Druhé místo pro sebe nakonec uzmula osvědčená teplická dvojka Fišerová/Hrušková. K velké radosti domácích příznivců, si třetí místo vybojovaly hráčky Pinkálistů Pilařová s Marečkovou. Čtvrté a zároveň poslední místo patří dvojici Hovorková/Hůdová, které se na turnaji nepodařilo ani jednou zvítězit.

Jana s Klárou - 3. místo v kategorii čtyřhra žen

V pánské čtyřhře byly páry rozděleny do dvou skupin po 4 týmech. Přičemž všichni postupovali do čtvrtfinále. Ve skupinách se tedy hrálo o výhodnější pozici pro již zmíněné vyřazovací boje. Skupinu 1 ovládl největší favorit turnaje, a to pár Skála/Hájek, který nepoznal hořkost porážky a s impozantním skóre 126:76 na míče a 6:0 na sety si vybojoval nejlepší pozici do play-off. Domácí hráči Juránek/Mareček pak vybojovali druhé místo, když jedinou prohru zaznamenali s již zmíněnou pražskou dvojkou. Třetí místo pak patřilo velmi dobře hrající, a nově utvořené, dvojici Polishchuk/Kříž. Posledním párem v této skupině pak byl vždy velmi dobře naladěný pár Jakube/Myškovský. Ve skupině 2 si první místo vybojovali, a to doslova, další favorité na zisk zlatých medaili, a to stará známá dvojka Vorlíček/Vaněk, která však v zápasech ve skupině ztratila hned dva sety. Druhé místo patřilo nově utvořené dvojce Krček/Masopust. Třetí pak skončili Fišer s Dudjakem a poslední místo a nevýhodná pozice pro play-off zůstala na druhém teplickém páru této skupiny, a to Vitko/Kučera.

Vítězové kategorie čtyřhra muži - Pavel Vorlíček a Ondra Vaněk

V play-off se již naplno projevila síla fovoritů, ale s jedním velkým ALE! Hájek se Skálou nejprve jasně porazili Vitka s Kučerou, aby pak v semifinále poznali nástrahy vyřazovacích bojů, když překvapivě nestačili na domácí pár Pinkálistů Mareček/Juránek, který ve čtvrtfinále přehrál Fišera s Dudjakem. Na druhé straně pavouka si poradili Vorlíček s Vaňkem nejprve s párem Jakubec/Myškovský 2:0, aby pak v semifinále porazili Krčka s Masopustem, kteří ve čtvrtfinále vyřadili další zástupce Pinkálistů, a to Polishchuka s Křížem. Ve finále tedy nastoupili favorizování Vorlíček s Vaňkem proti milému překvapení turnaje, a to páru Mareček/Juránek, kterému se však ve finále již nepodařilo navázat na úžasný semifinálový výkon a podlehli prvnímu zmíněnému páru po hladkém průběhu 0:2 na sety. Třetí místo si pro sebe nakonec vybojovali největší favorité turnaje Hájek se Skálou, když nedali šanci Krčkovi s Masopustem. Vzhledem k menšímu počtu týmu se odehrála i „druhá strana“ pavouka. Páry, které vypadly ve čtvrtfinále, bojovaly o konečné umístění a zde se zrodilo další milé překvapení, když si konečné páté místo vybojovali, a to doslova, Polishchuk s Křížem, když v posledním zápase přehráli dobře hrající pár Fišer/Dudjak 21 na sety.

Úspěšní zástupci Pinkálistů - Tomáš Kříž s Andrejem Polishchukem a jejich senzační 5. místo!!!

 

Nejobsazenější párovou disciplínou je již tradičně smíšená čtyřhra. Zde byly týmy rozděleny do dvou skupin po 6 a 7 párech. O rozdělení týmu do skupin rozhodl los. Z každé skupiny postupovaly 4 týmy do vyřazovací části. Ve skupině 1 se nejvíce dařilo pražskému páru manželů Popelkových, který vyhrál všechna svá utkání, když v přímém souboji o první místo porazili domácí zástupce Pinkálistů Vorlíčka s Pilařovou jasně 2:0 na sety. Třetí místo pro sebe ve skupině získali Hanl s Rambouskovou a poslední postupovou příčku pak Fuchs s Royston. Ve skupině 2 splnili role favoritů Hájek s Přibylovou, kteří vybojovali první místo. Se stejnou bilancí, ale horším poměrem setů skončili na druhém místě Skála se Sochorovou a na třetím místě pak Vaněk s Hruškovou. Poslední čtvrté postupové místo vybojovali Masopust s Hovorkovou. Na další pár Pinkálistů Mareček/Marečková tentokrát místo ve čtvrtfinále nezbylo a s bilancí 1:4 na zápasy skončili ve skupině na 5. místě.

 

Klára s Jindrou bohužel tentokrát ze skupiny nepostoupili

Po bojích v základních skupinách přišlo na řadu play-off, konkrétně čtvrtfinále. V tom se dařilo všem třem pražským párům, které jasně postoupili do semifinále. V posledním čtvrtfinále pak po velkém boji podlehli obhájci prvenství, domácí Pinkálisté, Vorlíček s Pilařovou teplické dvojici Vaněk/Hrušková. Bohužel, v tomto zápase se již naplno projevili zdravotní obtíže ústecké dvojice. Semifinálové složení tedy vypadalo takto: Hájek/Přibylová vs. Vaněk/Hrušková a Popelka/Popelková vs. Skála/Sochorová. To, co se stalo v pánské čtyřhře, již Hájek se Skálou nedopustili a spolu se svými partnerkami postoupili do finále, ve kterém byl nakonec šťastnější Skála se Sochorovou. Vítěz Partners ligy ročníku 2011/2012 Jirka Hájek, si tak z ústeckého mistrovství neodvezl žádné prvenství. V souboji na ostří nože, který určil třetího medailistu, se nakonec radovali Popelka s Popelkovou a navázali tak na svá úspěšná vystoupení v sérii Pinkálisti Tour.

 

Vítězný pár ve smíšené čtyřhře - Pavel s Radkou

Nedělní program Mistrovství Ústí nad Labem pak patří tradičně singlů. I zde byla bohužel účast nižší než v loňském roce, ale ani tento fakt neubral na kvalitě soutěže. V dámském singlu se představilo hned 6 vyrovnaných hráček, které si to rozdaly každá s každou. Nejlépe se s nástrahami turnaje vyrovnala Zuzka Rambousková, která vyhrála všechny zápasy a ztratila pouze 2 sety. Krásné druhé místo pro sebe vybojovala s bilancí 4:1 Helča Vlková. Třetí pak skončila tradiční účastnice singlových turnajů a vítězka dámské Sotx Tour 2011 Štěpánka Hovorková.

Zuzka Rambousková - vítězská dámského singla

Jak je již zvykem, pánský singl je na Mistrovství Ústí nad Labem rozdělen na dvě kategorie – ELITE a ROOKIES. V kategorii ROOKIES, která patří mírně pokročilým hráčům, se představilo 10 hráčů, kteří odehráli 6 kol švýcarským systémem. Nejvíce se dařilo Honzovi Šimpachovi, který zažil o tomto víkendu doslova „pohárové žně“, když si den před mistrovství odnesl pohár za třetí místo v turnaji série T-Club Cup, který se konal v nové badmintonové hale v Krásném Březně. Na druhém místě se pak umístil domácí Pinkálista Jirka Kreč, který v turnaji sice ztratil 2 zápasy jako další 2 hráči, ale díky skvělým pomocným bodům svoje druhé místo uhájil. Na krásném třetím místě se pak umístil „junior“ Míša Fousek, který zaváhal pouze v prvních dvou kolech, aby pak vyhrál následující 4 zápasy a zajistil si tak umístění na bedně!

Jirka Kreč a jeho senzační 2. místo v kategorii Rookies

 

V nejsledovanější disciplíně nedělního programu, pánském singlu ELITE, se představilo 8 hráčů, kteří hráli každý s každým. Skvělými výkony, přesnou hrou a ledovým klidem si první místo vybojoval Aleš Hanl z Prahy, který v přímém souboji o první místo jasně přehrál domácího Pinkálistu Pavla Vorlíčka 2:0 na sety.

Pavel Vorlíček - 2. místo - kategorie Elite

Ten si tak po loňském vítězství odnes „pouze“ druhé místo. Na třetí místo se pak zlepšenými výkony ve druhé části turnaje vyšplhal vítěz kategorie ROOKIES z loňského roku Břéťa Krček, který za sebou nechal i svého velkého kamaráda Honzu Franze, když ho porazil rovněž jasně 2:0. Na Honzu Franze tak zůstalo nepopulární 4. místo, přičemž jeho výkony na turnaji, zejména v zápase s Alešem Hanlem a Pavlem Vorlíčkem napovídaly, že by to mohlo být na bednu.

Aleš Hanl - vítěz kategorie Elite

 

Kompletní výsledky, celkové pořadí a další informace naleznete zde.

(U smíšené čtyřhry se omlouváme za chybné výsledky u semifinálových a finálových bojů, které byly zapříčiněny nekoncentrovaností pořadatelů (tedy mě) :D).

 

Fotogalerie z turnaje

Kompletní výsledky

 

Další turnaj série Pinkálisti Tour se koná již 10. 11. 2012!!! Včas vám přineseme další podrobnosti!!!

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Pinkálisti Ústí nad Labem