Taktikou svázanou bitvu družstev vyhrál B-TEAM…

20.02.2012 13:25

…a oplatil tak Pinkálistům prohru 2:5 z prvního klání družstev, které se konalo 4.12.2011. O tomto zápase píšeme zde. Jak je již tradicí při utkání družstev, kapitáni obou týmů si cca 10 dnů před samotným utkáním nahlásí soupisky. Tentokrát byly soupisky oznámeny den po 5. Turnaji PINKÁLISTI TOUR 2012, a vypadaly takto:

B-TEAM

1. Radek Zahradník
2. Míša Šrejberová
3. Šárka Rumánková
4. Mája Hůdová
5. Martin Švejda
6. Libor Chochol
7. Břetislav Krček - kapitán a vedoucí družstva
8. Jan Franz

B-TEAM - 19.2.2012

PINKÁLISTI

1. Pilařová Jana - kapitánka týmu
2. Vorlíček Pavel - vedoucí družstva
3. Marečková Klára
4. Hovorková Štěpánka
5. Juránek Pavel
6. Mareček Jindra
7. Kreč Jiří
8. Audy Vladimír
9. Polishchuk Andrej

Pinkálisti - 19.2.2012

Již na první pohled je na soupisce zarážející ten fakt, že jednoznačně nejlepší hráč B-TEAMu, a lídr BadLigy Břeťa Krček, je zařazen až na 7. místě. Podobná situace je i u Honzy Franze, který co by jednoznačná „dvojka“ týmu figuruje dokonce na místě posledním. U B-TEAMu tak jasně převážila touha zvítězit a to za cenu taktizování, nad touhou sehrát vyrovnané zápasy, kde rozhodne momentální herní forma a pohoda.  Díky tomuto „taktickému“  postavení na soupisce bylo jasné, že dvojice Krček – Franz nastoupí do druhé pánské čtyřhry a vyhne se tak konfrontaci s prvním párem pánské čtyřhry Pinkálistů, a to dvojici Juránek – Mareček. Zdravý rozum šel stranou a zvítězil taktický záměr. Cílem této taktické varianty kapitána B-TEAMu Břéti Krčka bylo získat z pánských čtyřher alespoň 1 bod, v celkovém důsledku ten rozhodující. Kapitán Pinkálistů Pavel Vorlíček nasadil soupisku stejně jako v předchozím duelu a i obsazení jednotlivých disciplín bylo až na dvě změny stejné.  Situace v B-TEAMu byla podobná, ale soupiska byla ovlivněna hráčskými změnami, zejména příchodem Míši Šrejberové, která se co by jasná jednička dámského badmintonu neregistrovaných v Ústí nad Labem začlenila hned do dvou disciplín, a to dámské dvouhry a čtyřhry, ve které nastoupila po boku uzdravené Máji Hůdové. Už vzhledem k této posile Pinkálisté nepředpokládali, že dojde ze strany B-TEAMu  ke zbytečného taktizování. Nasazení do ostatních disciplín bylo v podání B-TEAMu téměř shodné jako v prosincovém zápasu. Pojďme se nyní podrobněji podívat na vývoj jednotlivých zápasů, které měly tuto podobu:

Smíšená čtyřhra – Chochol/Hůdová – Vorlíček/Pilařová

2. čtyřhra muži – Krček/Franz – Polishchuk/Kreč

Čtyřhra ženy – Šrejberová/Hůdová – Pilařová/Marečková

1. čtyřhra muži – Chocho/Švejda – Juránek/Mareček

2. dvouhra muži – Franz – Mareček

Dvouhra žen – Šrejberová/Hovorková

1. dvourha muži – Krček - Vorlíček

Prvním utkáním na pořadu dne tedy byla smíšená čtyřhra, ve které se představili za B-TEAM Chochol s Hůdovou proti dvojici Pinkálistů Vorlíček – Pilařová. Utkání bylo od samého začátku jasně v režii Pinkálistů, kteří pro tristním výkonu zástupců B-TEAMu vyhráli první set jasně 21:2. Ve druhé sadě bylo vidět, že dvojice Vorlíček – Pilařová polevila, ale i tak získala druhou sadu jasně 21:11. Hráči domácího týmu nebyli schopni, přijmout, podat, prostě nic. Zasloužené vítězství Pinkálistů, kteří se tak ujali vedení 1:0 a domácí hráči mohli být rádi, že nedostali ještě větší výprask.

Jana s Pavlem ve smíšené čtyřhře, v zápase proti Liborovi s Májou - jasné vítězství 2:0 na sety

Druhé utkání, a souboj ve druhé čtyřhře. Toto utkání, ve kterém nastoupil za domácí tým pár Krček – Franz a za Pinkálisty Polishchuk – Kreč, bylo o poznání vyrovnanější. V první sadě se oba páry držely na dostřel až do stavu 9:9, kdy se Pinkálistům povedla šňůra 8 bodů, díky které si zajistili vítězství v této sadě 21:15. Od druhého setu však zápas nabral jiný průběh. Domácím hráčům se podařilo zpřesnit hru a slavili tak výhru 21:12. Ve třetím setu už nenechali hráči B-TEAMu nikoho na pochybách a v poklidném tempu vyhráli tento rozhodující set 21:15 a získali tak pro svůj tým první bod. Stav utkání byl v tuto chvíli 1:1.

Bojovnici - Jirka s Andrejem, nakonec padli 1:2 na sety

Třetí utkání, čtyřhra žen a velmi napínavá podívaná. Domácí hráčky Šrejberová s Hůdovou nastoupily do zápasu velmi vlažně a brzy prohrávaly 0:7. Pilařové s Marečkovou se tedy podařil vstup do zápasu a byly na nejlepší cestě vyhrát první sadu, jelikož si nadále udržovaly 5 až 7 bodový náskok. Málokdo pochyboval o vítězství Pinkálistek v této sadě. Zlepšenou hrou se však Hůdové se Šrejberovou podařilo nakonec vývoj první sady zvrátit a získat jí pro sebe v poměru 21:18. Druhý set byl velmi podobný tomu prvnímu, Pinkálistky opět utekly na rozdíl 7 bodů (7:14), ale ani tentokrát to na získání setu nestačilo. Domácí hráčky opět zabojovaly a vyhrály i druhý set, tentokrát 21:17 a celé utkání 2:0 na sety. Po tomto zápase se B-TEAM dostal do vedení 2:1.

Jana s Klárou - bojovnice tělem i duší

Čtvrtý zápas a první čtyřhra mužů. Zápas opět ovlivněný taktikou B-TEAMu, tudíž by se s nadsázkou dalo říct zápas o ničem. Hostující úspěšná dvojice z turnajů Pinkálisti Tour Juránek s Marečkem diktovali proti Chocholovi se Švejdou tempo hry a dokráčeli k jasnému vítězství 2:0 na sety, po průběhu setů 21:9 a 21:14. Pinkálisté tak srovnali na 2:2.

Osvědčený deblový pár Jindra s Pavlem, tentokrát rozdtrili Libora s Martinem 2:0 na sety

Páté utkání, dámská dvouhra a nepřemožitelná ex-pinkálistka Míša Šrejberová na straně domácích a stále se lepšící Štěpánka Hovorková na straně Pinkálistů. Z počátku první sady se zdálo, že utkání bude vyrovnanější, než se dalo očekávat. Poté však Míša Šrejberová přepnula na vyšší výkon a přesnou hrou a zejména dlouhými míči nutila Štěpánku Hovorkovou k chybám. Výsledek první sady tak byl jednoznačnější, než by se podle průběhu mohlo zdát, a to 21:11. Ve druhé sadě se Míša držela své úspěšné taktiky a neustále zaháněla Štěpánku až k základní lajně a poté úspěšně sklepávala na síti. Druhou sadu pro sebe získala nakonec 21:17 a celý zápas tak 2:0 na sety. B-TEAM se opět dostal do vedení, tentokrát 3:2.

Štěpánka ve své disciplíně bojovala, ale na Míšu to tentokrát nestačilo - prohra 0:2 na sety

Šesté a dalo by se říct rozhodující utkání, a to druhá pánská dvouhra. Do tohoto utkání nastoupil za domácí tým Honza Franz, a za Pinkálisty Jindra Mareček. Tomu se bohužel nepodařilo zopakovat skvělé výkony z T-CLUB Cupu, kde získal skvělé třetí místo a zápas prohrál 0:2 na sety. Honza si vítězství zasloužil velmi dobrým výkonem, kdy svou hru postavil na přesných úderech a minimu chyb. Jindrovi rozhodně nechyběla bojovnost, dokonce sahal ve druhém setu po setbolu, ale nakonec prohrál po setech 9:21 a 20:22. B-TEAM tak získal čtvrtý a rozhodující bod. Teď už bylo jen otázkou, zda domácí oplatí Pinkálistům prohru 2:5 z prvního zápasu nebo vedoucímu Pinkálistů Pavlu Vorlíčkovi podaří prohru zmírnit na 3:4. Za zmínku stojí i féér gesto Jindry Marečka, který za vyhroceného stavu 19 – 19 ve druhém setu  přiznal lajnu, a tím i bod Honzovi, přestože někteří z přihlížejících viděli a hlásili aut. To byla jasná ukázka toho, o co by v těchto zápasech mělo jít!

Jindra hrál s velkým nasazením, ale na přesně hrajícího Honzu to bylo málo - prohra 0:2

Sedmé utkání, které se hrálo již jen pro „pořádek“, bylo podle očekávání velmi napínavé a plně pěkných výměn. V tomto zápase prvního singla, se tedy představil za B-TEAM Břéťa Krček a za Pinkálisty Pavel Vorlíček. V první sadě si Pavel vypracoval poměrně velký náskok, který sice na konci setu Břéťa zčásti umazal, ale prohru v této sadě již neodvrátil – 21:18 pro Pavla. Ve druhé sadě bylo vidět evidentní polevení z Pavlovi strany, i díky tomu se dostal Břéťa k setbolu, který však nedokázal proměnit a odnesl si tak porážku 22:20 a celkově 2:0 na sety. Pinkálisté tak snížili na konečných 3:4 ve svůj neprospěch.

Větší herní kvalita a zkušenost rozhodla o Pavlovo vítězství v posledním utkání nad Břéťou v poměru 2:0

Vítězem druhého, taktikou svázaného, přátelského utkání družstev se tak stal B-TEAM. Gratulujeme!

Vedoucí Pinkálistů Pavel předává putovní pohár pro vítězné družstvo zástupci B-TEAMu Břéťovi

Fotogalerie od Pinkálistů k nahlédnutí ZDE

 

Na závěr vám ještě přinášíme zhodnocení zápasu obou vedoucích mužstev:

Pavel Vorlíček, Pinkálisti: „Druhé utkání družstev nám ukázalo, kde máme ještě rezervy a kde musíme ještě zapracovat. Věřím tomu, že kdyby se B-TEAM postavil k utkání se zdravým rozumem a nasadil by hráče do soupisky podle výkonnosti jednotlivých hráčů na okruzích badmintonových turnajů pro neregistrované anebo v BadLize, tak bychom si zahráli vyrovnané, divácky atraktivní zápasy a jednalo by se o herní souboj. Bohužel toto druhé klání bylo spíše o taktizování. Už před zápasem jsme věděli, co nás čeká, přesto jsem se rozhodl nasadit hráče tak, jak jsme to udělali i v prvním zápase. Mohli jsme také taktizovat a eliminovat tak snahu B-TEAMu nasazením dvojic Krček – Franz do druhé pánské čtyřhry proti našemu páru Polishchuk - Kreč. Všem je jasné, že by je náš pár Juránek – Mareček přinejmenším hodně potrápil, ale spíš věřím, že porazil. A ačkoliv jsme tedy tentokrát nevyhráli, jsem na náš tým hrdý a vím, že jsme mohli odejít se vztyčenou hlavou. Výkony některých hráčů jsou pro nás příslibem do dalších zápasů. Tímto bych chtěl všem Pinkálistům poděkovat za předvedené výkony a bojovnost!“

Břéťa Krček, B-TEAM:  V prvním vzájemném zápase s Pinkálisty jsme prohráli 2:5. Podařilo se nám získat body pouze za dva singly (ženský a druhý mužský). Do
odvetného zápasu jsme nastoupili v jiném složení a nasazení hráčů.

Do prvního utkání v Mixu nastoupila dvojice Mája Hůdová - Libor Chochol proti velkým favoritům a vítězům posledního turnaje PinkálistiTour Pavlu Vorlíčkovi s Janou Pilařovou. Pinkálisti předváděli jistou hru a zvítězili v prvním setu obrovským rozdílem 21:2. Čekal jsem velkou převahu, ale ne až tak moc.
Ve druhém setu bylo chyb na naší straně o něco méně a tak bylo i skore přijatelnější.

Do dalšího zápasu 2. pánské čtyřhry jsme nasadili dvojici Břeťa Krček - Jan Franz. V minulém zápase jsme dostali v tomto složení výprask od Jindy Marečka s Pavlem Juránkem, a tak jsme se rozhodli, že máme větší šanci na získání bodu přesunutím na pozici druhé čtyřhry. I přesto jsem nás nepovažoval za výrazné favority. Za prvé máme s Honzou velmi nevyrovnané výkony a tak se může stát cokoli. A za druhé Jirka s Andrejem mají ve čtyřhrách hodně nahráno a zejména v prvním setu
předvedli skvělý výkon. Naštěstí jsme se zvedli a zbývající dva sety vyhráli.

Ve třetím utkání nás čekala dámská čtyřhra. Podle před zápasových propočtů to mělo být utkání, které rozhodne o celkovém vítězi. Na naší
straně nastoupila Míša Šrejberová s Májou Hůdovou. Na straně soupeře Jana Pilařová s Klárou Marečkovou. Začátek obou setů se našim holkám
nevydařil a nechaly si soupeřky utéct na rozdíl několika bodů. Naštěstí pro nás koncovky setů v obou případech zvládly a vyhrály 2:0.

Čtvrtí na řadu přišli Martin Švejda s Liborem Chocholem, kteří se utkali s velkými favority Jindrou Marečkem a Pavlem Juránkem. Našikluci bojovali a část setů drželi krok, ale v závěru byli lepší soupeři a naši hráči tak prohráli 0:2.

Do pátého zápasu nastoupily Míša Šrejberová se Štěpánkou Hovorkovou. Minulý víkend v turnaji hrály na stejné straně kurtu a dotáhly to až
na stříbrné medaile. Tentokrát proti sobě, ale s úsměvem na tváři. Žádná rivalita, ale i přesto pěkné výkony. Míša vyhrála ve dvou setech, ale podle svých slov "měla co dělat". Získali jsme tak 3. bod a chyběl nám už jen jeden k celkovému vítězství.

V šestém zápase měli ještě Pinkálisti šanci na zvrat v celém utkání. Střetli se Honza Franz v dresu B-TEAMu proti Jindrovi Marečkovi. V
nedávném T-CLUB Cupu spolu sehráli remízu ve velmi vyrovnaném zápase, a tak se čekala podobná bitva. Honza v prvním setu předváděl výbornou
hru a radoval se z vítězství. V druhém setu Jindra méně chyboval a dotáhl to až do těsné koncovky, kterou Honza zvládl lépe a dotáhl
B-TEAM k vítěznému čtvrtému bodu.

Do posledního utkání jsem nastoupil proti Pavlu Vorlíčkovi. Věděl jsem, co od Pavla čekat, ale i přesto mě v několika okamžicích na kurtu překvapil. V prvním setu diktoval hru a vedl s větším náskokem. Až v koncovce se mi podařilo pár výměn a dotáhl jsem to až na konečných 18:21. Ve druhém setu jsem začal dobře a v polovině setu jsem vedl o 5 bodů. Pavel postupně stahoval bod za bodem. V závěru hrál jistěji a zvítězil 20:22.

Výsledné skore 4:3 pro B-TEAM.

Děkuju Pinkálistům za zápasy a těším se na další střetnutí.

(Příspěvek Břéti Krčka nebyl upravován, editován, ani nebyla kontrolována gramatika. Pozn.red.)

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Pinkálisti Ústí nad Labem